پارامترهای مؤثر جریانی در مخازن گاز میعانی
برای سیستمهای چندفازی، نفوذپذیری نسبی نقش مهمی در تعریف بهرهدهی چاه ایفا میکند. رفتار جریان سیستمهای گاز میعانی با توجه به وابستگی شدید نفوذپذیری نسبی در نزدیک چاه به سرعت و کشش سطحی، پیچیدهتر است. پدیدههای اینرسی منفی (Negative Inertia) و کوپلینگ مثبت (Positive Coupling) در ناحیه نزدیک چاه که در سرعتهای بالای جریان رخ میدهند، بر روی بهرهدهی چاه گاز میعانی تأثیر میگذارند. در ادامه اثر این پدیدهها بررسی میشود.
اثر اینرسی:
در نرخهای بالای تولید، علاوه بر مؤلفه نیروی ویسکوز حاضر در معادله دارسی، یک نیروی اینرسی نیز به شتاب ذرات سیال در گذر از فضاهای خالی بر جریان سیال عمل میکند. در دهانه چاه که سرعت بالاترین مقدار را دارد، نفوذپذیری نسبی ممکن است با اثرات جریان غیردارسی کاهش یابد. کاهش نفوذپذیری مؤثر در سرعتهای بالا به علت اینرسی منفی (جریان غیردارسی) برای اولین بار توسط Forchhiemer معرفی شد. از معادله Forchhiemer برای مدل کردن جریان دارای سرعت بالا (غیر دارسی) استفاده میشود:
اثر کوپلینگ مثبت:
اثر کوپلینگ مثبت به بهبود نفوذپذیری نسبی با افزایش سرعت و یا کاهش کشش سطحی اشاره دارد. از لحاظ تئوری و تجربی ثابت شده است که اثر کوپلینگ مثبت به علت جریان همزمان فاز گاز و میعانات با باز و بسته شدن متناوب مسیر عبور گاز توسط میعانات در سطح حفره میباشد. میکرومدل جامیالاحمدی و همکاران نشان داد زمانی که برخی از حفرهها توسط میعانات پر شده بودند، گاز و میعانات هر دو از طریق حفرهها، جریان دارند. در برخی از نقاط، فاز میعانات به شکل یک پل در گلوگاه حفرهها در میآید و مسدود کننده راه جریان گاز است. در این مرحله، به نظر میرسد گاز در پشت پل میعانات به تدریج دچار ساخت فشار میشود تا زمانی که بر مقاومت در برابر جریان غلبه میکند و راه خود را از طریق پل مایع باز میکند.
تقابل اینرسی و کوپلینگ مثبت:
این دو پدیده مربوط به سرعتهای بالا بوده و در خلاف جهت یکدیگر عمل میکنند. پدیده کوپلینگ مثبت تراوایی نسبی گاز و در نتیجه بهرهدهی چاه را افزایش میدهد، در حالیکه پدیده اینرسی تراوایی نسبی گاز را کاهش میدهد و در نتیجه این پدیده تمایل دارد که بهرهدهی چاه را کمتر کند. در واقع این دو اثر مخالف همواره در حال رقابت هستند.
کار تجربی انجام شده توسط Henderson و همکاران نشان میدهد که اثر اینرسی برای مغزههای 100 درصد اشباع شده با گاز غالب است. با این حال زمانی که میعانات شکل میگیرد، اثر اینرسی کاهش مییابد. آنها نشان دادند که افزایش سرعت در اشباع بالای میعانات، نفوذپذیری نسبی گاز را به علت کوپلینگ مثبت بهبود میبخشد، اما برای اشباع کم میعانات، همین تغییر سرعت باعث کاهش نفوذپذیری نسبی گاز به علت اینرسی خواهد شد.
منابع:
1. کتاب "مهندسی مخازن گاز میعانی" / تالیف: دکتر وطنی، دکتر صدایی و مهندس شیدایی مهر
2. کتاب "مهندسی مخازن گاز میعانی" / تالیف: دکتر خاکسار و مهندس محمدی